Meerstemmige geschiedenissen krijgt vervolg in Onze Indische Buurten

08-09-2017

Na vele maanden is het duidelijk dat Meerstemmige geschiedenissen een vervolg krijgt in het landelijke project Onze Indische Buurten te beginnen in Amsterdam. Daarin wordt het community-art project uitgebreid met een kunst- en erfgoed educatie programma van Madelinde Hageman en de drie kunstenaars.

Met het OIB-programma gaan wij (Jayne Slot en Madelinde Hageman) vanuit een cultureel en kunstzinnig perspectief verhalen verzamelen, samenbrengen, bespreekbaar maken en visualiseren. Het beginpunt zijn de sociale en fysieke sporen van de koloniale geschiedenis in Amsterdam. Dit doen we door de persoonlijke verhalen van Amsterdammers, die een band hebben met de voormalige koloniën, te combineren met de geschiedenis van de straatnamen in Nederland én de verhalen van bewoners en leerlingen (VO-scholen) in en rond de Indische buurten in Amsterdam. Daarnaast betrekken we drie kunstenaars die hun eigen perspectief geven door middel van het ontwikkelen van een kunstwerk. We zien het gehele programma als een community art proces.

Met het OIB-programma creëren we een nieuw bewustzijn dat dit verleden een impact heeft op de maatschappij van nu met vraagstukken zoals migratie, discriminatie en segregatie. Met OIB willen we gezamenlijk een genuanceerd perspectief ontwikkelen op de koloniale geschiedenis, waardoor men zich niet langer machteloos, schuldig of slachtoffer hoeft te voelen. Ons streven is een inclusieve maatschappij. Onze Indische Buurten nodigt bewoners, familieleden, betrokkenen, leerlingen en het publiek uit om deel te nemen en een nieuwe positie te bepalen. Door deze participatie wordt er ruimte en aandacht gegeven aan de relatie die ze met deze geschiedenis hebben. Tegelijkertijd gaan ze vormgeven aan hun eigen culturele identiteit. En brengen zo deze geschiedenis naar de eigen belevingswereld en naar de hedendaagse samenleving.Er ontstaat een meerstemmig gesprek dat het huidige debat over het koloniale verleden van de nodige achtergrond en diepgang voorziet.

< Alle blog items